Zal mijn gps nog werken na 6 april 2019 (WNRO)?

13 March 2019


wnro

 

Ben jij ook ongerust geworden over het gerucht dat gps toestellen niet meer gaan werken na 6 april 2019? Wat is hiermee aan de hand? Ga jij er last van krijgen? Lees dan hier verder.

Probleem

Het probleem dat 'sommige' gps toestellen gaan hebben is WNRO (Week number Rollover Issue).
GPS toestellen meten de tijd (op de nanoseconde) die een gps signaal nodig heeft om van de satelliet naar je gps toestel te komen. Toen het gps systeem (Navstar) in 1980 ontwikkeld werd, gebruikte men 10 bits (dus max 1024) om de weken te tellen. Dat komt op ongeveer 19,7 jaar. Op 6 april 2019 zijn we voor de 2de keer dus toe aan een 'roll over' wanneer de telling terug op 0 over gaat, en onze gps dus niet meer goed de datum zal bepalen. Dit kan de volgende problemen opleveren:

  • alles werkt nog, maar de gps toont de foute datum
  • alles werkt nog, maar het duurt elke keer 10 a 15 minuten om de satellieten te vinden
  • het toestel verliest onderweg regelmatig ontvangst
  • het toestel kan helemaal geen ontvangst meer krijgen

Oplossing

Zorg er voor dat je steeds de allerlaatste software versie voor je gps toestel gebruikt. Meestal zal er dan niets aan de hand zijn. Is je toestel al oud en zijn er geen updates meer dan heb je een probleem.

Garmin

Garmin geeft aan dat 'overgrote meerderheid van Garmin GPS-apparaten zonder problemen met de WNRO zullen omgaan'. Houd sowieso je toestel up-to-date. Voor toestellen ouder dan 10 jaar (bv StreetPilot) kan er wel een probleem zijn. Datum en tijd zal dan een probleem gaan zijn.

Tomtom

Om te kijken of je Tomtom toestel problemen zal ervaren heeft Tomtom een aparte website hiervoor gemaakt. Daar kan je aan de hand van je serienummer de toestand controleren.

Coyote

De New Coyote, Coyte NAV, Coyote S, Coyote mini en de Coyote-applicatie worden niet beïnvloed door de bug. Deze ontvangen reeds een automatische update OTA (Over The Air) in volledige transparantie voor klanten.
De Coyote V1 is te oud en krijgt geen ondersteuning.
De Coyote V2 kan een update krijgen onder voorwaarden.

Toekomst

Voor nieuwe toestellen en gps chips ziet het er naar uit dat er gebruik zal gemaakt worden van 13 bits voor de weektelling. Wat neer komt op 167 jaar. En dat zal dan nog even duren natuurlijk. :)

Plaats een reactie