(P)review Garmin zumo 396

11 April 2018


garmin zumo 396

 

Na een aantal jaar heeft Garmin een update uitgebracht voor de zumo 3-reeks: de zumo 396. Het toestel heeft een volledig ander design meegekregen dan zijn voorgangers, maar is nog steeds voorzien van een 4,3inch touchscreen (dat wel een pak helderder is). Met de toevoeging van Garmin Smartphonelink kan je nu ook verkeersinformatie ontvangen tijdens het rijden en de snellere processor zorgt er voor dat de zumo je rondreisjes veel vlugger voor je heeft klaar staan.

We hebben de zumo 396 een tijdje mogen testen en hebben zo een goed beeld van alle vernieuwingen. Desondanks is dit geen volledige review, maar gewoon een overzichtje van alle nieuwe functies.

Het toestel is vandaag door Garmin officieel voorgesteld aan de wereld en de eerste leveringen zouden rond 11 april 2018 gebeuren. Als je wil weten of het toestel effectief op voorraad is, kan je best onze website in de gaten houden!

Wat is er nieuw:

Laten we er onmiddellijk invliegen met je te vertellen wat er allemaal nieuw is in de zumo 396. Het zijn uiteraard geen revolutionaire uitvindingen, maar gewoon goede en handige upgrades. Een slechte zaak is dat zeker niet! Zo vermindert de kans op kinderziektes want er wordt verder gebouwd op een reeds getest platform. Maar goed, hier is het lijstje met de nieuwigheden:

 • Nieuw slank en sportief design: Dit was je wellicht al opgevallen.
 • Media ondersteuning: je kan nog steeds MP3 bestanden afspelen met de mediaspeler, maar deze biedt nu ook ondersteuning voor Spotify.
 • Easy Route Sharing: Niet alleen routes delen via bluetooth van toestel naar toestel, maar ook .gpx bestanden van je telefoon overzetten op je zumo met de Smartphone Link app.
 • LiveTrack: deel je locatie met je vrienden.
 • TripAdvisor ratings: Bekijk de rating op TripAdvisor van het café of restaurantje waar je halt wil houden.
 • Gratis Live Services: via de Smartphone Link app heb je gratis toegang tot live verkeersinformatie (ververst elke minuut), het weerbericht en flitscamera’s.
 • Wi-Fi: je hoeft het toestel dus niet meer aan de computer te koppelen om updates uit te voeren.
 • Smart Notifications: ontvang meldingen van je smartphone rechtstreeks op je nieuwe zumo.
 • Automatische ongevaldetectie: deze functie verstuurt een sms’je aan een vooraf ingestelde contactpersoon als het toestel een ongeval detecteert.

Wat zit er in de doos:

Wat je in de doos zal aantreffen is tegenwoordig standaard geworden bij deze toestellen. Uiteraard kom je als eerste de nieuwe zumo 396 tegen. Verder zit er ook de standaard motormontage voor een buizenstuur in de doos, een kabeltje om het toestel met de pc te verbinden en in geval van de zumo 396 ook nog eens de autoaccessoires. Dit alles vergezeld van wat Quick Start boekjes die je vlug op weg kunnen helpen. De volledige handleiding vind je zoals altijd op onze website!

De nieuwe zumo 396 past in de bestaande motorhouders en autosteunen van de “huidige" 3-reeks. Desalniettemin is de nieuwe autosteun lichtjes aangepast. Zoals je op onderstaande foto kan zien heeft de nieuwe autosteun aan de bovenkant een extra lipje dat het makkelijker maakt het toestel uit de houder te krijgen. De vorige generatie autohouders werkt perfect, maar zijn wat moeilijker van het toestel te halen na gebruik. Aan de andere kant, uit zijn houder vallen zal hij dus zeker en vast niet!

autosteun

Op de achterkant van het toestel vind je de contactpuntjes voor de motorhouder, de USB-poort en het rubberen luikje waarachter je een optioneel SD-kaartje kwijt kan.

usb poort
sd kaart slot

Ten slotte tonen we nog even de nieuwe zumo 396 naast de zumo 395. Hier zie je hoe beide toestellen zich tot elkaar verhouden. Ze zijn exact even groot, met hetzelfde formaat van scherm, maar de nieuwe zumo 396 heeft een strakker design meegekregen en ziet af van de meeste rondingen van de zumo 395.

396 vs 395
Functies Zumo 396 LMT-S Zumo 395 LM
Schermresolutie480*272 resistief480*272 resistief
Hoogte-informatieV 
Fotorealistische junction viewV V
Werkt met TPMS-sensor V
VIRB afstandsbediening V
Wi-FiV 
TripAdvisor ratingsV 
OngevaldetectieV 
Easy Route SharingV 
Garmin Adventurous RoutingVV
Waarschuwingen voor de bestuurderVV
Flitscamera’s VV
Bluetooth handsfree telefonerenVV
Muziek en mediaVV
VerkeersinfoV 
WeerberichtV 
LiveTrackV 
Wegen verderopVV
ServicegeschiedenisVV
Garmin Real DirectionsVV
RijstrookbegeleidingVV
Werkt met Smartphone Link appV 
Autosteun meegeleverdVV

Kaarten en navigatie:

De zumo 396 is net zoals alle huidige zumo’s uitgerust met de Garmin City Navigator kaarten. Op ons testmodel zat de CN Europe 2018.30 NTU kaart. Deze kaart bestaat, voor de versie van volledig Europa uit 2 delen: “ALL South en ALL North. Verder stonden ook de Parkopedia (helpt je bij het zoeken naar een parkeerplaats) en de Foursquare kaarten actief in het toestel.

kaarten

Net zoals de vorige generatie zumo’s, beschikt de zumo 396 over de mogelijkheid om een mooi bochtig traject voor je te berekenen met de Garmin Adventurous Routing. Hier kan je nog steeds met 3 schuifbalkjes de berekening van je traject aanpassen. Garmin heeft wel het algoritme, dat voor de berekening van het leuke traject moet zorgen, aangepast. Hierdoor zou de zumo 396 het beter moeten doen dan zijn voorgangers.

avontuurlijk routes
avontuurlijk routes

Helemaal leuk wordt het wanneer je die mogelijkheid om een leuk traject te berekenen gebruikt in combinatie met de mogelijkheid om het toestel een rondreis te laten berekenen. Door de snellere processor waarmee de zumo 396 is uitgerust, loopt dit ook veel sneller dan bij de andere toestellen van Garmin. Om het verschil in snelheid te demonstreren, hebben we de zumo 396 getest naast de zumo 595 (tot nu toe het snelste toestel). Beide toestellen rekenen volgens dezelfde navigatie-instellingen, op dezelfde kaart en met dezelfde instellingen in de rondreis applicatie. Kijk zelf maar naar het verschil in snelheid. De zumo 595 wordt ruim geklopt op snelheid.

Applicaties:

De nieuwe zumo 396 is verder nog uitgerust met een aantal extra’s zoals Smart Notifications, weer, live verkeersinformatie, …

Deze extra apps werken enkel als je op je smartphone de Garmin SmartphoneLink app installeert en je zumo hiermee verbindt. De Smart Notifications, of slimme meldingen, geven een pop-up op je scherm tijdens het rijden van een melding die je op je telefoon krijgt. Stuurt er dus iemand je een berichtje, dan zie je het op je scherm verschijnen en de zumo kan het zelfs voor je voorlezen. Wil je tijdens het motorrijden niet gestoord worden? Geen paniek! Je kan de meldingen ook uitschakelen. Ook het weerbericht komt binnen via de SmartphoneLink app op je telefoon. Hierdoor kan je kijken naar de weersverwachtingen van de plaats waar je je bevindt, maar kan je ook al opzoeken hoe het weer op je bestemming zal zijn. En of je hopelijk niet voor niets je zwembroek hebt ingepakt. Op de bestemming geraak je uiteindelijk super vlot dankzij de live verkeersinformatie die je, ook weer, via de SmartphoneLink app binnen krijgt.

smart messaging
verkeersinfo

Besluit:

De zumo 396 is de nieuwste telg in het motorgamma van Garmin. We hebben een demotoestel een aantal dagen mogen uittesten. In zo’n korte tijdspanne natuurlijk het toestel niet tot in de diepte kunnen verkennen. Desondanks zijn we er zoveel als mogelijk mee op uit getrokken om te zien hoe het toestel zich in het dagelijkse leven gedraagt. De zumo die we in test hadden was uiteraard nog een preproductie unit dat nog niet 100% klaar is voor de markt. Maar toch hebben we geen mankementen of zelfs bugs kunnen vinden tijdens onze testjes. Updates van de software via WiFi verliepen snel en probleemloos (de kaarten waren up-to-date toen we hem kregen), bluetooth-koppeling met de smartphone om handsfree te telefoneren én de verschillende apps (weer, verkeer,…) deed het zonder haperingen. De rekensnelheid van de nieuwste zumo is er ook sterk op vooruitgegaan in vergelijking met de vorige generaties. Over het algemeen zijn we dus zeer lovend over de nieuwe zumo 396. Met veel spijt in het hart overhandigden we dan ook ons preproductie modelletje terug aan Garmin. Uitkijken nu dus naar de eerste levering!

Extra:

Nog wat extra afbeeldingen van de nieuwe zumo:

 • Alle apps even op een rijtje:
  apps
  apps
  apps
 • Het weerbericht:
  weerbericht
 • Afslaginformatie:
  afslaginfo

Plaats een reactie